Itt olyan hallgatói visszajelzésekről számolok itt be, levelek idézésével, amelyek másoknak is hasznosak, érdekesek lehetnek. Mindezt felépített koncepció nélkül, inkább érkezési, megtalálási sorrendben közölve, nem téma szerint rendszerezve.

Gyermeki elcsendés… (Szabó Andrea levele)

Nyolc évvel ezelőtt nálunk a reggel mindig hangos volt. Főleg iskolaidőben, amikor a gyermekeim (7 és 9 évesek voltak akkoriban), korán kellett, hogy keljenek, mivel várta őket az iskola. Ez a várakozás persze nem volt kölcsönös, így nem is pattantak ki frissen és fürgén az ágyból, miként az a szülők idegeit is kímélte volna. Kapkodás, rohanás lett a vége. Ilyen helyzetekben egymást is könnyen megtalálták, s a veszekedés elkerülhetetlen lett.
Nos, ilyen feszült állapotban ültek be az autóba. Menet közben sem csökkent bennük a harci láz, de aki vezet, az ilyenkor nemigen képes hatékonyan fegyelmezni a csemetéit. Hogy kissé kizökkentsem őket a sárkány hangulatukból, betettem a magnóba Kövi Szabolcs kazettáját. Az erdő dala árasztotta el a kocsit, s azon kaptam magam, hogy nemcsak rám, de a gyerekekre gyakorolt hatása is óriási.
Megnyugodtak, elcsendesedtek, s mikor megérkeztünk a suliba, békésen szálltak ki az autóból.
Mivel egyáltalán nem volt mindegy, hogyan kezdik a napjukat, gyakran alkalmaztam a továbbiakban ezt a zene-terápiát.
Másnak is ajánlom, tessék csak bátran kipróbálni!
Szabó Andrea – Üröm

Egy vidéki magyar kórház ápolónője, Mary (Oláh Mária) küldte az alábbi levelet:

2007. április 18.

Egy érdekes esetről készülök már egy ideje beszámolni Neked, amely ismételten bizonyítja az eddigi zeneterápiás kutatások pozitív eredményeit. Egy vidéki kórház krónikus belgyógyászati-rehabilitációs osztályán dolgozom ápolónőként. Sajnos mindennapos a halál és szenvedés, olykor az éber kómában fekvő beteg. 2005 nyár elején került osztályunkra egy 19 éves fiatal fiú , aki autóbalesetet szenvedett, éber kómában érkezett, komoly agyi sérüléssel. Kevés volt az életben maradási esélye. Mindent megtettünk és a lehetetlent is megpróbáltuk. Szomorú tény , hogy az ilyen súlyos betegek tulajdoképp csak vegetálnak egy ingerszegény környezetben. Egy belső gondolattól vezérelve, mivel én is hallgatom és gyermekeim számára is alkalmazom relaxáláshoz, bevittem a meditatív Cd-ket, amit folyamatosan cserélgettük, (Reggeli-Esti meditáció, Kék tenger meditáció) naponta órákon át hallgatta. Én még javasolnám ilyen jellegű terápiákhoz a Csakrameditációt is. A fiú igaz hónapokkal később , de lassan felébredt a kómából, majd újabb idő elteltével kommunikálni lehetett vele. Nem hagytunk fel a zenék hallgatásával, szerette őket, úgy gondolom, hogy pozitív hatása nem csak a lélek békéjét és nyugalmát eredményezi, mivel testünk érzékeli a hangrezgéseket, így a sejtek szintjén is kifejti hatását, (nem csupán az agyat ért inger). Kiváncsi voltam mire emlékszik. Egyértelműen kérte a zenédet, bár megtudtam teljesen más a zenei ízlése (Tankcsapda a kedvenc). Jelentős javulás következett be az állapotában, majd tőlünk átszállították ilyen betegekre specializálódott kórházba.
2005 decemberében kaptam egy csodálatos ajándékot az élettől: a fiú saját lábán besétált a kórházba keresve Maryt. Azóta többször találkoztam vele, még mindíg Téged hallgat! Azt gondolom a zenéd egyet jelent számára az élettel! Teljesen felépült! Szándékosan nem részleteztem a dolgok orvosi részét, természetesen rengeteget segítettek rajta. Hiszem , hogy a zene misztikus gyógító hatalmával, behatolva lényünk legmélyebb szintjeire , képes hozzájárulni a gyógyuláshoz.

Úgy gondoltam ez tanulságos eset lehet az olvasóközönség számára!

Sokszor eszembe jutnak a képek, ahogyan küzdöttünk érte és a család mennyi szeretettel vette ezt a fiút körbe. Soha nem merült fel bennük az esetleges halál gondolata, pedig a ma Magyarországon élő legnagyobb agysebészek is elutasították őket, nem vállalták a műtétet. Azóta több betegnél is megpróbáltuk alkalmazni a zeneterápiát.

Mary

Születés-zenével

2006. november 03.

Többször jöttek oda hozzám hölgyek, párok a koncertek után, hogy a gyermekük születésekor zenét használtak a kismama nyugtatására, relaxáltatására. Természetesen számomra nehezen elképzelhető a helyzet, hiszen nehéz lelki helyzetben, depresszió esetén előttem is ismert az ilyen zenék pozitív hatása, de nagy fájdalom közben nem tudom, milyen hatása lehet pl. az én zenéimnek. Vajon melyik a jobb zene ilyenkor? A kissé ritmusosabb, relaxáló album, vagy inkább a meditatív? Íme egy levélváltás egy kedves olvasóval, akinek neve legyen itt Felhővadász.

Felhővadász:…Én szégyen-szemre még csak a napokban fedeztem fel az Ön zenéjét a neten. Néhány héten belül várható szülésemhez ill. a vajúdás idejére, amennyiben a kórházban lehetőség lesz rá, ilyen vagy ehhez hasonló zenét szeretnék hallgatni. Melyik albumot vagy albumokat javasolja?

Üdvözlettel: ……

Kövi Szabolcs: Kedves …….!

Ez nagyon érdekes kérdés, mivel én elképzelni sem tudom ezt a helyzetet férfiként. Az bizonyos, hogy a Megaptera című lemezemet többször használták ilyen célra. Talán olyanok, akik kedvelik kissé a misztikumokat, hiszen ez egy bálnahangra írt zene. (a honlapon bele lehet hallgatni)
Szerintem ilyenkor a nyugtató albumokat érdemes előnyben részesíteni, mint a Reggeli-esti meditáció, a Kék tenger meditáció, vagy a Megaptera, amit az előbb is említettem.
Zeneileg talán a Titkos kert ajánlható leginkább, de ez egy kicsit gyorsabb, inkább relaxáló, mint meditatív. Vajúdáshoz talán a meditatív albumokkal volna érdemes probálkozni. Minden jót kívánok Önnek!

Üdvözlettel: Kövi Szabolcs

Felhővadász: Nem tudom emlékszik-e, a napokban zenei tanácsot kértem Öntől, h. melyik zenéjét javasolja szüléshez, ill. vajúdáshoz? Nos azóta megszületett a baba és több más zenét is kipróbálva, a Kék tenger meditáció vált be nálam. A fájások során ezzel a zenével könnyebb volt befelé koncentrálnom. Köszönöm az élményt és ajánlja más kismamának is! Üdvözlettel: ……..

Zenehallgatás-fogfúrás közben?

2006. október 28.

Hallottam már olyanról, hogy sebész operálás közben használja a zenéimet. Persze ebben semmi extra nincs, hiszen sok orvos használ ilyenkor zenét, amitől növekszik a koncentráció készsége. Azért a fogorvosi rendelőben hallgatott zenétől egy picit meglepődtem. Bár, miért ne? Talán jobb, mint a rádió információhalmaza.

Levél Dr Mód Ákosnétől: Üdvözlet egy fogászati rendelőből!
Szívesen hallgatjuk zenéjét, megnyugtatóan hat az ideges betegekre- és ránk is az ideges betegek miatt:). A rendelőben a Titkos kert c. cd-t hallgatjuk. Nagyon várjuk a következő lemezt is.
Üdvözlettel: Mód Bea (Vitadent Székesfehérvár)

(Kövi Sz.:…Remélem a betegeknek nem lesz kellemetlen bevésődésük a zenémmel kapcsolatban 🙂

Stressz csillapítás. Vajon a fájdalomnak mekkora százalékát okozhatja a stressz?

(a levél:) Egy kis pillanatkép ahogy a Te belső kaotikád (ahogy Te mondtad) hatott az Én életemre: Hajnalban, A munkahely váltásom és magánéletem kuszasága miatt izzadtan, zaklatottan riadtam,alig öt óra alvás után. Ami az épp serdülő szervezetemnek semmi. :o) Csak gondolkodtam, stratégiákat állítottam fel, de mind hiába, mert egyáltalán nem nyugodtam meg. Így fölkeltem, kinyitottam mind két ablakomat és betettem az egyik lemezedet. Visszafeküdtem és a madár csicsergéssel elegyedő zenére aludtam el. Most 5 órával később, egy hatalmas mély alvás után, köszönöm Jól vagyok! :o)

Egy másik levél egy édeasnyától, aki a Csakrameditáció című CD-t vásárolta meg.

Kedves Szabolcs!
Nagyon köszönöm, fogok rajta elmélkedni. Egyébként tényleg működik a CD. Karina a kislányom beteg volt, influenzához hasonló tünetekkel küszködött. Nagyon unta már, akkor jött az ötlet, meghallgattattam vele a CD-t, és jobban lett, másnap megismételtük. Bizony, hogy működik. Teljesen felszabadulok utána, és akikre gondolok közben visszajeleznek, hogy milyen jó napjuk volt, vagy hogy jól érezték magukat abban az idő intervallumban. Minden elismerésem és köszönetem!
Üdv: Leila